Tankar om mat och måltider
Jag hör så många pusta och stöna över hur svårt det är att hitta på goda och uppskattade måltider till vardagskvällarna. Och som kör sin tacokväll vaaaarje fredag. Mitt svar på detta är omväxling. Jag skulle kunna säga att "ja visst är det tråkigt här hemma också ibland" men nä, det händer faktiskt väldigt sällan. Varför? Hur lyckas vi? Jo jag ska ge några exempel.
Vi försöker att alltid ha vissa råvaror hemma. I frysen har vi lax, kyckling, köttfärs, grillkött och korv. Dessutom wokgrönsaker, broccoli och fryst dill och persilja.
I kylen har vi alltid turkisk yoghurt, kaviar, lättmajonnäs, citronsaft, pesto, senap, ägg och grädde.
När det gäller grönsaker försöker vi att alltid ha tomater, zuccini, rödlök, sallad och gurka.
Torrvaror:
Nä usch och fy vilken trist uppräkning det här blev! Vad jag vill säga är, att har du korv och pulvermos hemma behöver du inte äta bara korv och pulvermos. Koka upp lite broccoli, ungsgrilla en tomat eller gör en fräsch sallad med grönsaker och yoghurt spetsat med pesto. Har du dessutom köpt kvalitetskorv (hög kötthalt) har du en höjdarmåltid framför dig (förutsatt att du gillar korv)! So what att det är pulvermos, det är faktiskt mycket godare än när vi var små.
En kväll kanske man bara vill äta te och mackor. Te och mackor - fy fasen vad trist det låter! Gör då så här: hårdkoka ett par ägg, hacka dem och blanda med lite turkisk yoghurt, kaviar, ev. lök, ev. gurka och fryst dill. Lägg blandningen på ett salladsblad på ett gott bröd och du är hemma! Eller gör din egen köttbullemacka: jag gör inga egna köttbullar utan har ett paket i frysen och dom är faktiskt utmärkta att bara tina i micron (det blir t.o.m. godare än att steka dem). Sen gör jag en rödbetssallad på hackade inlagda rödbetor, lite turkisk yoghurt (igen), senap, finhackad lök (helst scharlotten), salt och peppar. Med lite sallad och gurka blir det en höjdarmacka!
Fil eller yoghurt med flingor kan också vara en kvällsmåltid. Trist tycker många, även jag. Men om man gör en fruktsallad till så kan det bli hur gott som helst! Ringla lite flytande honung över, ta nötter och russin om du vill. Supergott!
Lax går att variera i oändlighet. Det är ju så enkelt med dom där "dragspelslaxarna" som jag kallar dem. Mina favoriter är (efter egen idé men det är säkert påhittat av andra också) att breda pesto på laxen, droppa lite citron och sen strö parmesan över. Vi har en stor burk riven parmesan i kylen vilket är väldigt användbart och räcker länge. Sen finns det en god paprikaröra som heter Ajvar Relish, som är jättegod att blanda med grädde och riven hårdost och gratinera tillsammans med laxen. Sesamfrön är också väldigt gott att doppa laxen i.
Köttfärssås är ett annat säkert kort. Jag tror aldrig vi har gjort samma köttfärssås två gånger här hemma, utan vi tar vad vi har. Vi slänger i morötter, champinjoner, zuccini, paprika, fetaost, majs eller vad vi har och ser sen till att krydda det med tomatpuré, spiskummin och chili så blir det smaskens med lite grädde.
Jag försöker också att ha det fint vid matbordet. Tänder ljus och tar fram servetter. Försöker att alltid ha färska blommor (även om jag inte lyckas jämt). Alla ska sitta med även om inte alla äter samma sak. Vår regel för Linus (5 år) är att han ska äta minst ett mål varm mat om dagen. Har han ätit bra vid lunchen, så kan han få yoghurt och flingor på kvällen, även om vi äter värsta grillmiddagen. MEN vi försöker få honom att smaka, det är viktigt. Han är lite rädd för nya smaker och för grönsaker, men vi jobbar på det. Gränsen är fin mellan att få honom att smaka utan att tvinga (vilket kan ge motsatt effekt). Frida (drygt 1) har börjat äta av vår mat nu och verkar gilla det mesta. Den stora utmaningen när det gäller henne nu är att lära henne att äta själv. It's gonna be messy!
Det var alla matiga tips från en annan del av Jönköping idag. Ikväll är det jag som står för fiolerna, ska skämma bort Hasse och i viss mån barnen med en trerätters (vilket var första pris i en intern tävling, behöver jag säga att H vann?). Vill dock inte avslöja vad än ifall mannen läser min blogg...men jag har redan berättat för honom att jag ska testa något nytt, nämligen att saltbaka färskpotatis. Det kommer bli en höjdare tror jag.
Härlig fredag på er allihopa!
Kommentarer
Trackback